Jani lukee parhaillaan Vilholle iltasaduksi Grimmin koottuja satuja. Meillä on hyllyssä kolme kirjaa sisältävä Grimmin kootut sadut ja tarkoituksena on lukea ne kaikki. Olen aikanaan värikoodannut sadut punaisella ja sinisellä sen mukaan, voiko niitä lukea töissä päiväkodissa lapsille, vai ovatko aivan liian hurjia. Sininen ei ollut liian hurja, mutta punainen oli. Kotonahan emme tällaisista värikoodeista ole välittäneet. Mikään kansansatu ei ole mielestäni lapsille liian hurja, sillä ne ovat tärkeitä rakennuspalikoita moraalin ja oikeudentajun asettumisessa lapseen. Minun mielestäni siis. Yllättävän moni silti ajattelee tänä päivänä saduista toisin, että lapset jollakin tavoin saisivat niistä traumoja. Ei Vilho ainakaan nähdäkseni. Hän imee satuja sisäänsä innokkaasti, nauttii oikein. Mitä hurjempi, sen parempi.
Yksi näistä saduista on vanha tuttu Hannu ja Kerttu. Siinä toteutuvat monituiset kansansatujen perusoletukset; toisiaan tukevat sisarukset, paha äitipuoli, koettelemukset, jotka usein toistuvat kolmasti. Hirvittävä pahis, tässä noita piparkakkutalossaan, jonka voittamiseen tarvitaan nokkeluutta ja rohkeutta, mutta ennenmuuta oikeamielisyyttä ja moraalista vahvuutta. Näin aikuisen näkökulmasta saduista voi nauttia sellaisenaan, tai sitten analysoida niitä itsekseen. Tai seurata niiden lainalaisuuksia, rakennetta, ajankuvaa. Joka tapauksessa ne ovat antoisia. "Jokainen satu on kuin taikapeili, joka heijastaa jotakin sisäisestä maailmastamme", kirjoittaa maailmankuulu lapsipsykologi ja psykoanalyytikko Bruno Bettelheim. Hänen teoksessaan "Satujen lumous" analysoidaan mielenkiintoisesti myös Hannun ja Kertun tarinaa. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä sadussa sen herättämät ajatukset takaisin palaamisesta. Sadussa lapset pyrkivät palaamaan kotiin, jossa on kaikki ollut hyvin, mutta jossa nyttemmin elävät vanhemmat, jotka haluavat päästä lapsistaan eroon. Paluuta takaisin ei kuitenkaan loppujen lopuksi ole, ennenkuin paljon myöhemmin, kun lapset ovat voittaneet omikseen "noidan aarteet".
Vastuksien kautta voitetut elämänkokemukset, uudet taidot ja uudenlainen ymmärrys, eli noidan aarteet. Jossain määrin ajattelen voittaneeni niitä omikseni kuluneiden vuosien myötä. Mikä minua sen sijaan aivan viime aikoina on alkanut mietityttämään on tie takaisin. Sillä olen alkanut käsittää, ettei sellaista ole.
Huomaan, että useimmiten pyrimme kääntymään kohti mennyttä onnea, jo taakse jätettyä lapsuutta tai muuta ideaalia, joka on syystä tai toisesta ohitettu. Ajattelemme, että vaikeuksien kautta voittoon kulkeminen tarkoittaa, että myrskyn jälkeen on taas paluun mahdollisuus tyyneen (koti)satamaan. Ensimmäisen lapsen syntymän aiheuttama muutos, elämäntahdin kiihtyminen, oman ajan ja rauhan menettäminen näyttäytyy jonkin aikaa armeliaasti väliaikaisena totuttelun tilana, joka muuttuu jälleen vanhaksi tutuksi omaksi elämäksi, kunhan saa aikaa asettua. Tämähän on harhaa, sillä mikään ei koskaan voi palata ennalleen, eikä minkään pidäkään palata. Kaikki on pysyvästi toisin. Ei ehkä huonommin eikä paremmin, vaan toisin. Mukaudumme vähitellen, opimme uusiin rooleihimme, sanoisi joku.
Itse en mielelläni puhu rooleista, sillä en pidä vihjauksesta, että näyttelisimme omaa elämäämme. En haluaisi ajatella käyttäväni maskia, naamiota, personaa tai muutakaan suojaa, vaan että olisin jatkuvasti tosiminäni, ilman tarvetta muuntua tilanteeseen sopivaksi. Kuitenkin yhä useammin huomaan kamppailevani julkisen ja yksityisen välisen ristiriidan aiheuttamassa hankauksessa. Välillä elämisen julkiolo saa olon tuntumaan kuin hiomapaperilla hangatuksi. Toisaalta taas yksityisyyden tunne sulkee välillä ihmisen yksinäisyyden komeroon, josta joutuu ponnistelemaan yhä uudelleen ulos omin avuin. Näiden ääripäiden välinen tasapaino on vaikea löytää. Mitä taas tällä hetkellä on mahdotonta löytää on tietä takaisin.
Se, että elämän rakkain ihminen ottaa askelia ohuella kuolemantrapetsilla, on jättänyt jälkensä meihin molempiin ja lisäksi lapsiin myös. Sairastaminen ja pelko maalaa arjen uusilla väreillä. Ei mustilla ja harmailla, ei missään nimessä - vaan intensiivisillä, vahvoilla verentuskaisilla väreillä. Ne muuttavat meitä kaikkia pysyvästi. Mitä ehkä sairastunut itse ei huomaa kävellessään keskittyneesti ja putoamista varoen kuilun yli on se, että hänen puolisonsa ja perheensä kulkee aivan tiiviisti hänen kannoillaan, henkeään pidätellen. Sen, minkä yksi perheenjäsen kohtaa, kohtaavaat väistämättä kaikki muutkin omalla tavallaan. Itse olen tullut tuttavaksi kuoleman kanssa ensimmäistä kertaa vasta näiden viime vuosien myötä. Olen katsellut, miten se vaivihkaa on työntänyt luisevan sormensa niin moneen hetkeen elämässämme ja kokemuksissamme. Kuitenkin luonteelleni uskollisena olen jatkuvasti ratsastanut uskon ja toivon selässä, päättäväisenä torjunut pahimmat pelot ja ajatellut, että meille ei käy huonosti vaan hyvin. Että kohta olemme perillä syvimmän mustansurun pohjalla ja sieltä otamme vauhtia kotimatkalle kohti takaisinsaapumisen hetkeä. Sitä hetkeä, kun kaikki on taas lopullisesti hyvin. Sitä aamua, jolloin herään helpotuksen tunteeseen, että olen herännyt pahasta unesta. Vasta äskettäin olen huomannut, että paluu takaisin on mahdoton.
Viattomuuden ja kuolemattomuuden tilaan ei voi palata. Siihen, kun olimme suruttomat ja pitelimme käsissämme kaikkea aikaa maailmassa. Siihen, kun en surrut itseäni haudan pohjalla. Siihen, kun en surrut lapsiani siellä. Siihen, kun näin meissä vain nuoruutta ja ikuisuutta, niinkuin lapset näkevät. Ennen en laskenut vuosiani. En taaksepäin, enkä varsinkaan eteenpäin. En laskenut yhteisiä vuosia mieheni kanssa enkä lasteni kanssa. Kuoleman luusormi on painanut hiljaa mutta varmasti otsaani sormenjälkensä, enkä oikein vielä tiedä mitä kaikkea se tarkoittaa. Tarkoittaako se, etten koskaan enää ole täydellisen onnellinen? Tarkoittaako se, että pidän kiinni rystyset valkoisina siihen viimeiseen kirpoamisen hetkeen asti? Tarkoittaako se, että olen virittynyt taisteluun nyt ja ikuisesti? Uskallanko enää koskaan antaa periksi ja antaa olla? Miksi edes kaipaan tietä takaisin?
Ehkä siksi, etten ole vielä avannut tältä noidalta voittamaani aarrearkkua. Se painaa helmassani, mutten ymmärrä miten saisin sen auki. Voi miten haluaisin jakaa sen sisällön puolisoni ja lasteni kanssa ja tuntea keventyväni. Löytää avaimen, josta kääntämällä kolikot pyörähtävät ympäri ja näen niiden toiselle puolelle. Tiedän, että jokaisen kipeän kolikon takaa paljastuu lopulta kivun kääntöpuoli. Mutta hemmetti, mistä se avain löytyy?
-Saana