keskiviikko 14. lokakuuta 2020

Isän luut

Metsäretki syksyiseen sienimetsään. Otimme kuvia ystävän kanssa maisemasta ja toisistamme. Kurkistin välillä uteliaana puhelimen kameraan, jossa oli jo muutamia kuvia minusta. Miten valo ja maisema ovat suhteessa väreihin? Pysäyttävän hetken ajan katselin näytön pienestä ruudusta isäni kasvoja. Tällä kertaa yhdennäköisyys löi vastaan ihan samantien. Aiemmin olen aistinut siitä viitteitä, mutta vain aavistuksenomaisesti.


Suunnilleen vuosi sitten lokakuussa olin metsässä yksikseni ottamassa kuvia ihan vain itsestäni metsässä. Minulla oli punainen mekko mukana, koska halusin kuvista punaisia ja vihreitä. Silloin sukulaiseni sanoi minulle yhtä tuollaista metsäkuvaa katsoessaan, että kasvoni ja ilmeeni ja asentoni tuovat mieleen isäni. Tutkin silloin sitä kuvaa kauan ja hartaasti etsien tuota yhdennäköisyyttä sitä kuitenkaan löytämättä. Isän kuolemasta oli kulunut kaksi vuotta ja hänen lähtönsä oli edelleen tuoreessa muistissani. Olin vasta hyväksymässä sitä tosiasiaa, että hän oli lähtenyt pois. Olisin halunnut nähdä hänet kuvassa ja itsessäni.


Minun kasvoissani ovat isäni luut. Kun olen totinen tai väsynyt, tulevat ne erityisesti esille, kuin naamio. Vai pikemminkin toisinpäin: kun naurun ja hymyn naamion siirtää pois kasvoilta, jäävät luut siihen paikoilleen, asentoon, jonka isä on perinnöksi jättänyt. Luonto ei salli ihmisen unohtaa sitä, mistä on tullut. Kenestä on tullut.


Tuttavat usein mainitsevat lapsista, että he näyttävät jommalta kummalta; minulta tai Janilta. Tai toisiltaan, miten milloinkin. Pienin muistuttaa aina isompaa sisarustaan. Joku on toisensa näköinen hymyillessään. Minä en ole koskaan nähnyt näitä yhdennäköisyyksiä lapsissamme, mutta olen ajatellut, että olen niin lähellä. Läheltä katsoen ei erota muuta kuin olennaisen, eli luonteen ja tunteet vaikkapa. Etäämmältä voi erottaa piirteet ja niiden yhtäläisyydet. 

Vielä vuosi sitten näin isän melkein jokaisella kauppareissulla. Jokainen tietynikäinen mies, jokainen kaljupää, jokainen samantapaisessa takissa sai aikaan lämpimän ailahduksen ja ikävän. Olisin halunnut  mennä hetkeksi viereen seisomaan ja kuunnella, olisiko hänellä samanlainen ääni kuin minun isälläni. Sitten tuli hetki, kun huomasin, etten enää kesken kotiaskareiden luullut isän tulleen kylään kuullessani pihasta auton äänen. Miten kauan siinä meni? Kauan. Odotus ja ennakointi, luuleminen ei lähde meistä pitkään aikaan, vaikka tiedämmekin, että hän ei tule enää. Silti sydän luulee niin, vielä pitkään, ennenkuin luopuu toivosta.


Tästä on pakko vetää se johtopäätös, että isä on siirtynyt etäälle. Joko minä olen kulkenut polkuani poispäin tai hän on tiellään kulkenut mutkitellen niin, etten enää erota hänen varjoaan vaan pelkän muiston. Isän hahmo on alkanut sisäistyä minuun, sulautua osaksi minua. Näen hänen kasvonsa omissani. Kohta ehkä kuulen hänen puhuvan äänelläni tai ajattelen niitä ajatuksia jotka joskus olivat hänen. Sillä tavoin hän jatkaa elämäänsä täällä. Muut näkevät hänet minussa ja vähitellen opin itsekin näkemään hänet siellä, piilottelemassa leukaluun kaaren alla, poskipäiden kohoumassa ja lommolle käyvissä poskissa. Näen siellä samoissa kaarteissa myös isäni siskot ja toisinaan, hyvin harvoin vielä, myös isäni äidin, kauan sitten poisnukkuneen.


Ajattelin eilen kahvipöydässä, kun ystävien kanssa jutellessa sivuttiin isovanhempien aikaisia tarinoita, sukujen kohtaloita, mennyttä aikaa, että niin äkkiä se kävi. Nimittäin se, että omat vanhempani siirtyivät legendojen joukkoon, menneeseen, pysähtyneeseen aikaan, jossa he ovat voimattomia muuttamaan enää askeltensa suuntaa, saamaan aikaan uusia skandaaleja, kykenemättömiä selittämään tekojensa syitä. Yhtäkkiä olemme me jälkipolvet jäljellä käsissämme heidän elämäntarinansa, kohtalonsa. Valmiiksi punotut runoelmat, vaikka keskeneräiset, niin kuitenkin valmiit. Olen alkanut lukea niitä uusin silmin. Ensin niin surullisena, nyt välillä uhmakkaanakin. Olen alkanut valikoimaan, mitä haluan itselleni, minkälaisen perinnön. Olen myös alkanut pyristellä poispäin siitä ajatuksesta, että en voisi muuttaa omaa tietäni. 



En halua unohtaa sitä, mitä olen oppinut vanhemmiltani elämisestä. Olen oppinut enimmäkseen asioita, joita en tahdo tehdä itse. Näen juuri nyt kaikki ne lukemattomat virheet, teot jotka johtivat toisiin, erehdykset, jotka muuttivat kaiken. Kaikki tuo on omalla kohdallani vielä piilotettua. Vaikka kuinka koetan avata silmäni niin suuriksi kuin pystyn, ovat ne täynnä sumua ja usvaa. Olen sokea näkemään, miten toimin ja mihin itseäni kuljetan. Yritän myös rohkaista mieleni ja oppia vanhemmiltani kuoleman opetuksia. Jos he pystyivät tekemään sen, kuolemaan edessäni sillä tavalla, on minun kai vähintäänkin opittava siitä jotakin. Haluaisin katsoa jo poispäin ja antaa itseni unohtaa ja jatkaa elämääni. Elää vain eteenpäin huolettomin mielin. Mutta en sittenkään tahdo. Tahdon katsoa kohti ja koskettaa muistissani juuri niitä kohtia, joissa piilee totuus. Miten minä haluan kuolla? Mitä haluan kokea siinä hetkessä ja se tärkein: mitä haluan tuntea silloin. Voinko valita sen jo nyt? Voinko rakentaa elämäni pitäen mielessäni sen, miten tahdon lähteä? Jokaisessa tienristeyksessä, jokaisessa valinnassa: uskallanko elää niin, että kysyn itseltäni, millaista kuolemaa kohti kuljen, jos menen tätä tietä?

-Saana 



 

tiistai 13. lokakuuta 2020

Ekat treenit navetanvinttidojolla?


Aleksis Kiven päivänä. Eilen näimme telkkarista Ressu Redfordin muisteloita. Muistan Bocart companyn nimen ja biisejä kuullessani niitä. Muuten ne ja monet muut itselle tärkeät laulut ovat unohtuneet. On tullut uusia kuunneltavia artisteja ja kappaleita. Jotkin laulut  pysyvät muistissamme jos ne meitä todella ovat koskettaneet. Ne yhä uudelleen haluan kokea ja saada soimaan niin että koko mielen metsä raikaa. Metsän poika tahdon olla alkaa helposti soimaan metsässä tallustaessa. Lapset jopa sen alkua lausuttua osaavat alkaa sitä laulamaan ja makeasti oravainenkin makaa sammalhuoneessansa ja metsolan kantele soi!

Metsämiehen laulu

Terve, metsä, terve, vuori,
terve, metsän ruhtinas!
Täs on poikas uljas, nuori;
esiin käy hän, voimaa täys,
kuin tuima tunturin tuuli.

Metsän poika tahdon olla,
sankar jylhän kuusiston,
Tapiolan vainiolla
karhun kanssa painii lyön
ja mailma Unholaan jääköön.

Viherjäisel laattialla,
mis ei seinät hämmennä,
tähtiteltin korkeen alla
käyskelen ja laulelen
ja kaiku ympäri kiirii.

Kenen ääni kiirii siellä?
Metsän immen lempeän;
liehtarina miehen tiellä
hienohelma hyppelee
ja kultakiharat liehuu.

Ihana on täällä rauha,
urhea on taistelo:
myrsky käy ja metsä pauhaa,
tulta iskee pitkäinen
ja kuusi ryskyen kaatuu.

Metsän poika tahdon olla,
sankar jylhän kuusiston,
Tapiolan vainiolla
karhun kanssa painii lyön
ja mailma Unholaan jääköön.

Aleksis Kivi

Eilen tosiaan Vesku Jokinen aloitti biisillä Kun päättyy tää (Muisto vain jää). Upeat ovat suomenkieliset  versiot Ressulta ja se ensimmäinen Joukolta ja Kostilta, sekä vielä Harri Marstion tulkinta. Kaikissa näissä on  Juha Vainion käännös, jossa kuulen enemmän päättyneen elämän ja sen jälkeen vain muiston jääneen. Alkuperäisessä teoksessa  "Only A Fool Breaks His Own Heart"  (Arthur Prysock) on kyseessä selvästi rakkauslaulu. 

Muisto vain jää

Päivä kaunein sammuva on,
kukka kuolee korvaamaton.
Kun päättyy tää,
muisto vain jää

Kun sä lähdet tänään pois,
huomiseen en uskoa vois.
Kun päättyy tää,
muisto vain jää

Kuiskeen nyt vain tuulen, mua saa muistuttaa.
Sun nimes kuulen, kuin kutsun jostain kauempaa.

En viestiin vastata mä voi,
kutsu tuuleen turhaan nyt soi.
Kun päättyy tää,
muisto vain jää.
Muisto vain jää.

Kuiskeen vain nyt tuulen, mua saa muistuttaa
Sun nimes kuulen, kuin kutsun jostain kauempaa

Päivä kaunein sammuva on,
kukka kuolee korvaamaton.
Kun päättyy tää,
muisto vain jää.

J. Vainio

Tykkään todella tuosta J. Vainion luomasta uudesta ytimekkäästä runosta. Eittämättä laulaen esitetyt runot jäävät elämään tai saavat elämän kuten Eino Leinon runot Vesa-Matti Loirin esittämänä. Mitenköhän tulevaisuudessa, miten pitkään nuo Aleksis Kiven runot soivat tulevien sukupolvien suulla? Ihan pakko tunteilla kiitollisuutta Aleksis Kivestä ja hänen runoistaan.

Saana tykkäsi eniten Stigin esittämästä Kuka on se oikea-biisistä. Sen vanhassa musavideossa kulkee Ressu Turun maisemissa. Taidemuseolla ja Jokirannassa ainakin, mikäs sen nostalgisempaa katseltavaa.


Alunperin otsikkona oli urheiluopistolla. Siis siellä Suomen urheiluopistolla, jonka Lauri "Tahko" Pihkala on perustanut. Maanantaista torstaihin sain kulkea perinteikkäissä maisemissa, joissa on läsnä vanhanajan urheilun ja kisailemisen henki. Ilman huippu-urheilijan kuntoa oli viikko melkoinen voimain koitos. Sekä kestävyys- että maksimi- ja nopeusvoima olivat koetuksella. Väillä oli onneksi luentoja ravitsemuksesta, palautumisesta ja levosta. Kaikki ne tietysti kuuluvat yhteen.

Unen merkitys nousi tärkeimmäksi jälleen. Moneskohan kerta olikaan oivaltaa että riittävä uni on välttämätön palautumiselle, terveenä pysymiselle ja huippusuoritusten saavuttamiselle. Erityisesti suoritusten reaktionopeuteen vaikuttaa unen määrä välittömästi. 7 tuntia on riittämätön määrä unta yössä. 10 tunnin yöuni johtaa mm. reaktionopeuden parantumiseen mikäli tätä riittävää 10 tunnin määrää on saanut yli kuuden viikon ajan! Tässä on tehtävä muutos ja niin olen tehnytkin. Vähintään 8 tuntia on ollut tavoitteena ja siihen on tuntunut olevan mahdollista päästä. Toki nukun helposti päivälläkin tarpeen mukaan, sekin auttaa kyllä! Sängyssä vietetty aika leväten kuulemma riittää aluksi ja olisi hyvä olla rentoutunut uneen käydessä. Voi käyttää youtuben unirentoutusvideoita. Kokeilin sellaista paluuillalla torstaina kotona ja kuulin rentouttavan musiikin lisäksi alkusanat: ota mukava asento ja hengitä rauhallisesti kunnes sain kuulla sen häiritsevän ja suljin kännykän ja nukuin hyvin heräten erityisen levänneen oloisena perjantaihin. 

Nyt on jo tiistai-ilta ja syyslomaa on ollut tänään ohjaamisesta. Tai ei sentään, olinhan päivällä liikuttamassa 16 lasta Mietoisten Maamiesseuran talolla. Se oli hauskaa.

18.8.1999 Jussi, Suvi, Susanna ja Jani 
siirtämässä olkia nykyiseltäkin dojon lattialta.
Tatamit vielä pinossa.

Huomenna matkani käy Kuusistoon jossa ehkäpä pääsen kaatamaan muutaman koivun tuttavan mökin pihapiiristä. Sinne olimme päätyä 90-luvun lopussa asumaan. Onneksi päädyimme tänne Mietoisiin, vaikka Kuusiston salmen rannalla olevaan projektitaloon muutto olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään. Olisikohan sinnekin tontille rakennettu dojo, jossa olisi oma treeniporukka?  Yksi painava syy tänne muuttoon Saanan isän kodin läheisyyden lisäksi oli tämän vanhan maatilan navetanvintti jossa näin dojonpaikan. Olen onnellinen navetanvinttidojosta. Muistan sen päivän kun isosetä Pertti toi vanhoja Meidokan-dojolta poistettuja tatameja. Ne oli hankittu aikoinaan 70-luvulla judon Em-kisoja varten. Siitä on jo 20-vuotta kun Kanniityn navetanvintti-dojolla heitettiin ekat ukemit. Ja huomenna taas jatketaan, kasvomaskit mukana lentäen!



Oljet ja heinät on siirretty ja tatamit ovat paikoillaan.
Ekat treenit ja Kimin kokyonage.



Kirjoitelma vasemmalta katsoen

Tyhmintä, mitä olen kuullut hetkeen, oli tv:ssä Anna Perhon kommentointi Sanna Marinin yrityksen verosuunnittelusta. Perho käytti nimenomais...